Alarm sistemi; hırsızları haber veren, sesli elektronik aletler akla gelir. Hırsız, yangın, iş yeri, ev alarm sistemi gibi çeşitleri vardır.

Alarm Çeşitleri

İş yerlerinde hırsız alarm sistemleri, yangın alarm sistemleri, acil durum alarm sistemleri, iş makinesi alarm sistemleri gibi güvenlik sistemleri akla gelir.

Evlerde ise, hırsız alarm sistemlerinin yanı sıra, akıllı ev sistemleri olarak üretilmiş fırın, çamaşır makinesi gibi çalışma yada arıza durumunu, kapanıp açılmasını haber veren, alarm cihazları kullanılmaktadır.

İş Yeri Alarm Sistemleri

İş yerleri, ticari faaliyet gösteren, mal üretimi alım, satımı yapılan insanların çalıştıkları ülke ekonomisine önemli katkısı olan özel veya kamu kurumlarıdır. İş yerlerinde hırsızlara karşı hırsız alarm sistemleri yoğun olarak kullanılır.

Çalışma alanlarında oluşabilecek yangınlara karşı, yangın alarm sistemleri kullanılır. Her hangi bir yangın durumunda, yangın alarm sistemi devreye girer, sesli olarak veya mesaj şeklinde iş yeri görevlilerine haber verir.

İş kazalarının önlenmesinde alarm sistemleri, önemli rol alırlar. Makinelerin kesici, sıkıştırıcı, ezici gibi iş kazasına yol açacak riskli yerlere kurulan alarm sistemleri, iş kazalarını önlemede önemli rol alırlar. İş yerinde, iş makinelerinde bulunan alarm sistemleri ses çıkararak, işçileri çalışma alanında uzaklaşmalarını sağlarlar.

Acil durum alarm sistemleri ise deprem, sel, sabotaj, yangın, kimyasal saldırı, yıldırım düşmesi gibi durumlarda işçiler tarafından yada kendiliğinden devreye giren, alarm sistemleridir.

Bu alarm sistemleri, iş yerlerinin neredeyse her alanında kullanılırlar.

Alarm Sistemi

Bakım ve Kontroller

İş yerlerinin olmazsa olmazı alarm sistemleri, hareket, duman, gürültü, ısı, darbe gibi algılama sensörleri yardımı ile çalışırlar. 6331 sayılı iş güvenliği kanununa bağlı olan yönetmelikler ile alarm sistemlerinin, periyodik bakım ve kontrolleri vardır. Periyodik bakım ve kontroller, yasalarda yetkili kurumlar veya kişiler tarafından, belli aralıklarda yapılmaktadır.

Ev Alarm Sistemleri

Evlerde özellikle hırsız alarm sistemleri kullanılmaktadır. Hırsız alarm sistemleri devreye girdiğinde, önemli bir hareketin olup olmadığı, evlerde genelde bulunan güvenlik kamerası yada bakıcı kamerasından görüntülenir. Beyaz eşya firmalarının ürettiği çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi ev aletlerinin kullanımında tehlikeli durumlar oluşmaması için alarm sistemleri kullanılmaktadır.

Teknolojik Gelişmeler

Teknolojik gelişmeler, alarm sistemlerinin sürekli yenilenmesini sağlamıştır. Alarm sistemlerine, teknolojik gelişme sürecinde, kolluk kuvvetlerini aramak, iş yeri sahibini uyarmak, mesaj göndermek, uzaktan susturulmak, cep telefonu ile kumanda edilmek gibi özellikler eklenmiştir. Bu özellikler sayesinde iş yerinde alarm sistemi devreye girmişse güvenlik kameralarından görüntü alınabilir. Alınan görüntüler hırsızlık olayının çözümünde önemlidir. Güvenlik kamerası görüntülerinde önemli bir durum yok ise, cep telefonundan kumanda edilen alarm sistemi kolaylıkla, iş yerine gitmeden kapatılabilir. Teknolojik gelişmeler, bu tarz kolaylıkları sunmaktadır.